Консультація дієтолога

Чому ходять до дієтолога? Хіба не можна просто закрити рота і перестати їсти? Чи випити чарівну пігулку для схуднення? Навіщо витрачати час та гроші думаєте ви, якщо можна запитати у сусідки Каті чи прочитати в жіночому журналі як скинути 5 кг за 3 дні?

На жаль, але більшість так і робить. Ми самі собі призначаємо модні дієти, ковтаємо далеко не нешкідливі ліки. Але не беремо до уваги той факт, що ми всі різні. В нас різна конституція, метаболізм, смакові звички, рухова активність. Деякі буквально починають менше їсти, але при цьому одужувати, оскільки важливо швидше не кількість, а харчова цінність того чи іншого продукту.

Важливо пам'ятати, що зайва вага не виникає просто так, найчастіше надмірна маса тіла – лише один із побічних ефектів при серйозніших захворюваннях. І лікувати треба комплексно – боротися із причиною, а не наслідком. Адже завдання дієтолога не просто допомогти позбутися зайвої ваги, а визначити, через що ця сама вага з'явилася, і підібрати раціон, який не нашкодить, а допоможе пацієнтові.

Прийом лікаря дієтолога включає визначення причин набору ваги (психологічні, ендокринні порушення, порушення харчової поведінки), вимірювання ваги, визначення складу тіла (відсоток води, жиру, білка, калораж), вимірювання обсягів, розрахунок індексу маси тіла, робота з мотивацією, корекція раціону харчування. При необхідності можливі дообстеження (виявлення порушень вуглеводного та жирового обмінів, гормони щитовидної залози, УЗД органів черевної порожнини).

Мета консультації дієтолога направити клієнта на шлях зміни способу життя для того, щоб просто залишатися здоровим, струнким, красивим, бадьорим і, отже, веселим – довгі роки.

Зайва вага - роздобути її легко, а позбутися важко. Крім того, що він багатьом (особливо жінкам) заподіює страждання своєї неестетичністю, він також може служити причиною цілого ряду захворювань від артрозу до інсульту. На щастя, все придумано за нас. Останнім часом модна професія дієтолога все частіше не сходить з екранів телевізорів, з'являються різноманітні дієти і поради. А тим часом, поки дієтолог щось робить, здається, що прекрасні дами і піклуються про здоров'я джентльмени непогано справляються і самі. Але це тільки в тому випадку, якщо ви не знаєте, що лікує дієтолог. Дієтологи - лікарі-фахівці з дієтології, фахівці в області лікувального та профілактичного харчування.

Дієтологи займаються підбором лікувального харчування для людей, які страждають різними захворюваннями, правильна дієта може якщо не вилікувати хворобу, то сильно уповільнити її розвиток. Так як при всіх захворювання виникають ті чи інші порушення в ферментному наборі організму (на рівні шлунково-кишкового тракту або на рівні самої клітини і т.д.), то в раціони лікувального харчування вносяться певні корективи, які допомагають компенсувати випадання того чи іншого ферментного ланки.

Складають раціони лікувального харчування лікарі-дієтологи. Раціонально використовувати харчування не просто. Це вимагає глибокого наукового підходу, фізіолого-біохімічного обгрунтування. При складанні будь-якого раціону лікаря-дієтолога необхідно враховувати особливості засвоєння харчових речовин в організмі людини. Призначений раціон повинен задовольняти енергетичні, пластичні та інші потреби організму, забезпечувати необхідний рівень обміну речовин, а також правильний режим (кратність) прийому їжі.

На очному прийомі ми допоможемо Вам вибрати ті методи діагностики і лікування, які дійсно необхідні, максимально безпечні та ефективні у Вашому випадку.

Наш дієтолог добре знається на "жіночій" дієтології, зокрема, на особливостях харчування під час вагітності та післяпологового періода. Зупинимось на цікавих фактах про їжу та дієтичні добавки у жінок.

 Харчування вагітних під час карантина

Починаючи з 6 тижнів вагітності, в організмі жінки відбувається низка фізіологічних змін. Уповільнюється перистальтика кишківника, шлунка, жовчного міхура. Порушується відтік жовчі та секрету підшлункової залози. Пізніше, за рахунок зростання матки відбувається зміщення внутрішніх органів, що також ускладнює їх роботу. Тому виникають скарги на біль у животі, нудоту, печію, запори, метеоризм., свербіж шкіри ітд. А враховуючи сучасні реалії та неможливість потрапити до лікаря для очної консультації, необхідно дотримуватись певних правил харчування.

  • Не переїдати. Харчуватися дрібно невеликими порціями.
  • Обмежити прийом жирної та смаженої їжі. Солодощі лише натуральні. Торти, тістечка, особливо з магазину, не рекомендується вживати зовсім.
  • Не можна їсти домашні молочні продукти, які не пройшли термообробку, в'ялені та копчені м'ясо та рибу.
  • Редиска, помідори, гостра зелена цибуля теж можуть викликати проблеми. І не тільки з ЖКТ, але і з нирками. Така сама рекомендація і щодо фруктів. Особливо цитрусовим.
  • Пити достатньо рідини.
  • Під час карантину рекомендується дієта. Відварені, парові та тушковані страви. Власне приготування.
  • Перед приготуванням їжу ретельно мити руки. Використовувати різні досточки для сирих та готових продуктів. Після приготування їжі ретельне оброблення всього, що ви використовували.
  • Не зберігати готові продукти в холодильнику. Використовувати різні полиці для сирих та готових продуктів.
  • Якщо не уникнути походу в магазин, то робити це тільки в рукавичках та масці, які утилізують після використання. Ретельно мити руки. Все те, що ви принесли з магазину, помити або обробити упаковки.
  • Займатися фізичними вправами.
  • Дзвонити лікарю, якщо з'явилися скарги, які вас турбують.

Омега 3 та вагітність

Вагітність – це особливий стан організму жінки, який потребує більшого надходження енергетично цінних речовин і потребує певних продуктів харчування. Завдяки множинним дослідженням у цій галузі, визначено, що одними з таких речовин є омега 3 ПНЖК. Вони допомагають підтримувати здоров'я майбутньої мами та беруть участь у зростанні та розвитку плоду.

Омега 3 ПНЖК бувають двох видів: одні виробляються нашим організмом, до таких відносять докозагексаєнову та ейкозапентаєнову кислоти; інші вважаються незамінними, тому що не можуть бути утворені організмом і повинні виходити ззовні - альфа ліноленова кислота.

Які функції цих кислот?

В організмі майбутньої матері Омега-3 ПНЖК відповідальні за побудову клітинних мембран та утворення багатьох гормонів, є сильними антиоксидантами. Ці кислоти впливають на серцево-судинну систему: беруть участь у ряді механізмів зниження артеріального тиску, захищають судинну стінку від пошкоджень, а також впливають на розчинення тромбів. Крім того, вони мають антидепресивну дію, оскільки допомагають накопичувати гормон «щастя» - серотонін.

В організмі плода омега 3 забезпечують належний розвиток нервової системи, особливо органів зору. Дані кислоти допомагають утворюватися зв'язкам між нейронами, що в подальшому позначається на розумових та розумових здібностях дитини. Чим вище кількість міжнейрональних з'єднань, тим краще малюк навчатиметься і запам'ятовуватиме. Крім цього, омега 3 ПНЖК беруть участь в обміні іонів кальцію та магнію. Вони допомагають транспортувати ці мінерали в клітину, чим випромінюють їх засвоєння.

Денна норма становить омега 3 50-70 мг, тому з їжею має надходити щонайменше 200мг, оскільки всі кислоти засвоюються. Кислоти транспортуються з організму матері до плода через плаценту, а перші місяці після народження вони надходять через грудне молоко.

Які продукти слід вживати для харчування, щоб заповнювати денну норму?

Відомий факт, що омега 3 ПНЖК багатий на риб'ячий жир, тому слід включити в раціон майбутньої мами жирну рибу, таку як оселедець, тріска, палтус, різні види червоної риби. 100-200 г на день 2-3 рази на тиждень буде достатньо. Також омега – 3 міститься у волоських горіхах, м'ясі та морепродуктах, яйцях, квасолі та інших бобових та ін.

Проведено дослідження з дітьми від матерів, які під час вагітності приймали риб'ячий жир (група 1), та з дітьми, чиї матері харчувалися без особливого включення до раціону вище перерахованих продуктів (група 2). Дані свідчать, що від жінок першої групи у дворічному віці мають кращу координацію рухів і гостроту зору, а чотирирічному віці дещо випереджають по розумовому розвитку дітей від жінок другої групи.

Чи дійсно корисно приймати вітаміни для укріплення здоров'я?

«Вітаміни для спортсменів», «Вітамінний комплекс для жінок», «Вітаміни для підлітків»… «Вітаміни для волосся»… Якими тільки пропозиціями не рясніють полиці аптек та сайти в інтернеті! Різноманітність манить і лякає одночасно. Але ми зараз не намагатимемося відповісти на запитання «які краще» чи «які потрібні». Ми спробуємо розібратися в тому, чи «потрібні» і «коли потрібні неодмінно». Я не завантажуватиму вас численною науковою інформацією, яку вивчила, перш ніж написати цю нотатку. Резюмую.

Отже, коли точно не потрібні:

  • ви здорові,
  • повноцінно харчуєтеся,
  • ви не вагітні,
  • у вас немає надмірних фізичних навантажень,
  • ви не моряки далекого плавання в XIX столітті.

Приймаючи вітаміни із «загальнозміцнювальною» метою, з метою боротьби з горезвісним «синдромом хронічної втоми», «бо всі повинні приймати» необхідно пам'ятати про те, що вітаміни з банки все-таки є лікарські засоби. А всі медикаменти, всі справжні ліки мають побічні дії. По-перше, це алергічні реакції! А приймаючи полівітамінні комплекси, ми, лікарі, не завжди розуміємо, який саме з вітамінів неприйнятний саме вашим організмом. Ну, а по-друге… Як приклади:

  • улюблений вітамін С, він же аскорбінова кислота: передозування призводить до диспепсії, посилюється каменеутворення в сечовивідній системі, ушкоджується підшлункова залоза, що може призвести до порушення обміну глюкози, а, отже, і виникнення діабету, список можна продовжити,
  • вітамін В12 може спричинити підвищення згортання крові, як результат, призвести до тромбозів,
  • при використанні вітаміну В1 можливе зниження артеріального тиску, аритмії, порушення скорочення м'язів, пригнічення центральної нервової системи,
  • вітамін Д: головний біль, запаморочення, гіперфосфатемія, анорексія, протеїнурія…

І це далеко неповний список як вітамінів, так і їх можливих побічних ефектів. Що ж робити? Приймати. Тоді, коли треба. Коли порушено природний баланс. Коли є захворювання, основу якого лежить дефіцит тієї чи іншої вітаміну.

Безумовно, ми самі не завжди можемо адекватно, без допомоги спеціаліста, оцінити статус організму, але одне залишається непорушним: вітаміни – це речовини життєво необхідні, які отримуються з продуктів харчування, що підтвердить вам навіть Вікіпедія. А «коли потрібні неодмінно» додаткові, ті, які необхідні для лікування чи продуманої профілактики, вам підкажуть лікарі, яким ви довіряєте:

  • педіатр,
  • терапевт,
  • гінеколог,
  • невролог,
  • гематолог,
  • дієтолог,
  • ендокринолог
  • і багато інших, хто точно знає, кому і якого вітаміну не вистачає.

Поради щодо харчування при цукровому діабеті:

Поради щодо харчування при цукровому діабеті 2 типу та інсулінорезистентності.

При корекції цукрового діабету 2 типу та інсулінорезистентності головну роль грає модифікація способу життя та харчування. Крім того, такі пацієнти зазвичай мають зайву вагу або ожиріння. Зниження ваги на 5-10% вже дає помітний результат та знижує ризики ускладнень в майбутньому. Ці прості правила харчування допоможуть поліпшити самопочуття та покращити показание лабораторних аналізів.

- Для осіб, які прагнуть схуднути, потрібно зменшити добовий калораж раціону. Запорука схуднення - витрачати більше калорій, ніж споживати. Для жінок рекомендовано обмежити раціон до 1500 ккал., а для чоловіків до 1800 ккал. Калораж може коливатись, залежно від початкової маси тіла, фізичної активності та виду професійної діяльності.

- Дотримуватись трьох разового харчування. Уникати перекусів та споживання калорійних напоїв між прийомами їжі.

- Обмежити вживання легкозасвоюваних вуглеводів: цукор, солодощі, пакетовані соки, солодкі напої, хлібобулочні вироби, овочі з високим вмістом крохмалю.

- Дотримуватись правила "здорової тарілки". 1/4 від порції їжі повинні складати складні вуглеводи, віддаючи перевагу цільнозерновим культурам. 1/4 - білки (риба, яйця, м'ясо, бобові, сир). А половина тарылки - овочі з низьким вмістом крохмалю та зелень.

- Виключити з раціону транс-жири та насичені жири тваринного походження. Віддавати перевагу полі- та мононенасиченим жирам - рослинні олії, горіхи, морська риба, вершкове масло високої жирності.

- Вживати натуральні молочні продукти середньої жирності, без додавання крохмалю та цукру: сир, кефір, молоко, йогурт, ряжанка.

- Обмежуйте вживання фруктів до 300 грамів на день, поділених на декілька прийомів. Виключайте з раціону соки та фреші.

- Помірно вживайте алкоголь. Він слугує додатковим джерелом калорій та при цукровому діабеті 2 типу може погіршувати контроль глюкози крові.

- Уникайте складних та жорстких дієт, голодування. Неможливо створити дієту, яка буде підходити усім без виключення, дарувати швидкі та стійкі результати. Раціональне харчування повинно стати щоденною звичкою, та не призводити дискомфорту і страждань.

Протиракова тарілка

Вчора моя пацієнтка на прийомі поставила питання про особливості харчування для запобігання розвитку онкологічної патології. Розповісти основні принципи протиракової дієти найчастіше не вистачає часу консультативного гінекологічного прийому. А тема ця хвилює багатьох, тому
ділюся найсучаснішими знаннями в соціальних мережах.

Виділяють 6 основних принципів, дотримання яких дає реальний протираковий ефект:

1) зменшення споживання висококалорійної їжі;
2) зменшення споживання жиру;
3) включення в щоденний харчовий раціон різноманітних овочів та фруктів;
4) вживання їжі, збагаченої клітковиною;
5) обмеження вживання алкоголю;
6) обмеження вживання копчених і нітритовмісних продуктів.

Всесвітній фонд вивчення раку, Американський інститут з вивчення раку у червні 2020 року опублікував результати комплексного дослідження за участю десятків провідних фахівців різних країн, а також представників ВООЗ у вигляді переліку продуктів, які абсолютно необхідні для правильного життєзабезпечення людини.


ОВОЧІ

хрестоцвіті – білокачанна, цвітна, брюссельська капусти, броколі, крес салат,
редька, ріпа, редис, хрін;
парасолькові – морква, петрушка, селера, кріп, коріандр, пастернак;
мареві - шпинат, буряк;
лілейні – часник, цибуля;
пасльонові – помідор, червоний перець, баклажан, картопля;
гарбузові – гарбуз, диня;


ФРУКТИ

апельсин, лимон, мандарин, грейпфрут, цитрон, абрикоси, персики, яблука, вишня, темний
виноград, зливу (чорнослив);


ЯГОДИ

чорниця, чорна та червона смородина, шипшина, обліпиха, чорноплідна горобина, червона
малина, ожина, брусниця, журавлина, суниця, полуниця, аґрус;


ГОРІХИ

грецькі, фундук, кедрові, мигдаль, фісташки;


ЗЛАКИ

пшениця, гречка, овес, ячмінь, рис, кукурудза;


БОБОВІ

соя, горох, сочевиця, зелений горошок, червона квасоля, червона конюшина.
Кожен із цих продуктів сам собою ефективний у запобіганні раку, т.к. багатий на важливі мікро- і макроелементи, вітаміни, клітковину. А при правильному їх поєднанні на протираковій «тарілці» шанси захворіти на онкологічну патологію знижуються в кілька разів.

Коригуйте свій харчовий раціон, не втрачаючи смаку життя!

Пам'ятайте, що життя цікаве та різноманітне. Не потрібно шукати щастя в тарілці з їжею.

 

З повним переліком послуг та цін завжди можна ознайомитись за посиланням або безпосередньо звернувшись до адміністраторів.

Клініка доктора Медведева представлена в соціальних мережах, де ми запрошуємо Вас підписатись та слідкувати за нами:

Facebook

Instagram

Telegram

TikTok

Youtube