АЛКОГОЛЬ ТА СЕРЦЕВО-СУДИННІ ЗАХВОРЮВАННЯ: ВАРТО ЧИ НІ?

Промайнули новорічні свята, 8 березня, і попереду нас чекає ще багато весняних свят, які зазвичай супроводжуються бурхливими застіллями та вживанням алкоголю. Досить часто у кожній компанії можна зустріти сумну особу, переважно чоловічої статі, якій лікар заборонив вживати алкоголь у зв’язку з «проблемами з серцем». Звичайно, досить важко пристосовуватись до нових умов життя (чи існування), хоча дружина задоволена та оточуючі зі співчуттям піклуються та проявляють більшу увагу. Водночас, життя не закінчується, свята повторюються щороку і багатьох хвилює питання щодо можливості вживання алкоголю та його дозволеної кількості для хворих з патологією серцево-судинної системи. Отже, пропоную ознайомитись з медичним поглядом на вживання алкоголю та алкогольвмісних напоїв, що базується на рекомендаціях експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я та Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів медикаментів (США). У даному інформаційному блоку ми не розглядаємо випадки алкоголізму – захворюванню, яке встановлює виключно лікар-нарколог.

По перше, слід зауважити, що рекомендації містять чіткий перелік осіб, яким вживання алкоголю суворо протипоказане:

  1. Неповнолітні та малолітні (особи віком до 18 років).
  2. Вагітні жінки, або жінки, які можуть бути вагітними. Не встановлено безпечного рівня споживання алкоголю під час вагітності. Жінки, які годують груддю, повинні проконсультуватися зі своїм лікарем щодо споживання алкоголю.
  3. Особи, які приймають рецептурні чи безрецептурні лікарські засоби.
  4. Особи, які лікуються від алкоголізму або не в змозі контролювати кількість випитого.
  5. Особи які їдуть за кермом, планують керувати автомобілем, або беруть участь в інших заходах, що вимагають навичок, координації, підвищеної уваги та настороженості.

Більшість осіб, які звертаються до лікаря з тими чи іншими скаргами мають виключити споживання алкоголю або алкогольвмісних напоїв, оскільки взаємодія більшості лікарських засобів з алкоголем всебічно не вивчалась, етиловий спирт впливає на клітини печінки, змінюючи активність та перетворення лікарського засобу, призводить до непередбачуваних побічних ефектів. Отже, позиція лікаря – чітка, однозначна та безкомпромісна – алкоголь має бути виключений.

Іноді трапляється, що за результатами обстеження патологія серцево-судинної системи не виявляється, і виникає питання про їх профілактику. Можливість профілактики хвороб серця та судин шляхом вживання низьких доз алкоголю за невідомих причин дуже добре зафіксувалась у свідомості наших співгромадян. Такий «приємний» та нескладний спосіб звичайно ж неможливо порівняти з необхідністю регулярних фізичних навантажень, модифікацією дієти з відмовою від звичних страв та іншими «складними» рекомендаціями. До того ж, міф, розвінчаний науковцями більше 15 років тому, про властивості червоного вина досить довго циркулює серед чоловіків, та використовується у якості аргументу на користь вживання алкоголю. Науковці, навпаки, дійшли висновку, що для здоров’я значно безпечніше взагалі не вживати алкоголь. У випадку, коли особа вирішила все ж таки почати вживання – доза повинна бути найменшою.

Підхід до вживання спиртного особами без серцево-судинних захворювань (умовно здорових осіб) дещо відрізняється. Під час консультації, як пацієнт, так і лікар часто добре розуміють, що повне виключення вживання алкоголю у певних осіб неможливе з огляду на національні особливості, звички, спосіб життя і у будь-якому випадку необхідний компроміс, який зменшить споживання алкоголю до найнижчого можливого рівня та задовільнить обидві сторони.

Таким чином, наступне питання – «кількість алкоголю». Пропоную розібратися, не зважаючи на те, що кожен знає свою «норму». До речі, невтішна статистика: за даними від ВООЗ за 2018 рік в середньому один українець випиває 13,9 літрів чистого спирту на рік, а Україна серед європейських країн посідає 6 місце за рівнем споживання алкоголю. За даними наукових досліджень встановлено, що безпечної дози алкоголю не існує.

Для підрахунку кількості алкоголю, який вживається протягом доби використовується поняття «стандартна доза» (“drink”) або «алкогольного еквіваленту». Один алкогольний еквівалент містить 14 грамів (в Україні – 10 грамів) чистого спирту. У таблиці наведені різні напої у певній кількості, та їх алкогольний еквівалент.

Опис напою

Алкогольний еквівалент

Пиво та солодові напої

355 мл 4,2% алкоголю

0.8

355 мл 5% алкоголю (еталонний напій)

1

473 мл 5% алкоголю

1.3

355 мл 7% алкоголю

1.4

355 мл 9% алкоголю

1.8

Вино

148 мл 12% алкоголю (еталонний напій)

1

266 мл 12% алкоголю

1.8

148 мл 15% алкоголю

1.3

148 мл 17% алкоголю

1.4

Очищені спирти

44 мл 40% алкоголю (еталонний напій)

1

Українські фахівці зазначають дещо інші дози напоїв у перерахунку на алкоголь: 25 мл горілки, або 100 мл вина, або невеличкий келих пива – 330 мл.

Для самостійного визначення алкогольного еквіваленту у об’ємі напою певної міцності використовується наступна формула:

Алкогольний еквівалент = Об’єм напою (мл)/30*вміст алкоголю/0,6.

Наприклад, 500 мл пива 5,4% міцності: 500/30*0,054/0,6=1,5 алкогольного еквівалента, 750 мл сухого червоного вина 14% міцності: 750/30*0,12/0,6=5 алкогольних еквівалентів, 500 мл горілки 40% міцності: 500/30*0,4/0,6=11 алкогольних еквівалентів.

Зауважимо, що алкогольний еквівалент не застосовується для стандартизованого визначення однієї дози алкоголю для регуляторних цілей.

За рекомендацією Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів для здорових осіб жіночої статі дозволений 1 алкогольний еквівалент на добу (44 мл горілки, або 148 мл вина, або 355 мл пива), чоловічої – 2 алкогольні еквіваленти на добу (88 мл горілки, або 256 мл вина, або 710 мл пива).

Звертаю вашу увагу, що людям, які не вживають алкоголь, не рекомендується починати пити з будь-якої причини. Водночас, для осіб, які прийняли рішення про споживання алкоголю чи алкогольвмісних напоїв – можливе вживання помірної кількості з урахуванням кількості калорій на добу, адже 1 алкогольний еквівалент (14 грамів чистого спирту) додає 98 калорій до будь-якого алкогольвмісного напою. Відповідно для осіб з надмірною вагою тіла та ожирінням не рекомендоване вживання алкоголю та алкогольвмісних напоїв з огляду на їх високу енергетичну цінність, та необхідність нормалізації ваги тіла.

Небезпечним вважається також змішування алкоголю та кофеїну. Люди, які вживають алкоголь та кофеїн, можуть пити більше алкоголю в стані алкогольного сп’яніння, ніж вони усвідомлюють, збільшуючи ризик виникнення побічних явищ, пов’язаних з алкоголем.

Варто пам’ятати, що можливий та остаточно не доведений короткостроковий профілактичний ефект є невеликим, якщо зважити ризики, пов’язані зі споживанням алкоголю, адже розвиток приблизно 60 різних захворювань тісно пов’язаний із спиртним. Довгострокові ризики у людини, яка споживає алкоголь, є значно більшими, ніж захисний ефект від ішемічної хвороби серця.

Таким чином, відповідь на питання «варто чи ні?» для лікаря очевидна – не варто. Остаточне рішення кожна людина приймає для себе сама, зважаючи на доступну перевірену інформацію від спеціалістів.

 

Перелік використаної літературиhttps://www.uptodate.com/https://www.medscape.com/, https://medlineplus.gov/, https://www.webmd.com/ 

 

А Ви знали, що у нас в клініци є прекрасні терапевти та кардіологи? Перейдіть за посиланням

 

Клініка доктора Медведева представлена в соціальних мережах, де ми запрошуємо Вас підписатись та слідкувати за нами:

Facebook

Instagram

Telegram

TikTok

Youtube

 
Повернутися до списку статей