Здорове харчування під час грудного вигодовування

Здорове харчування під час грудного вигодовування – корисно для малюка та мами)

!!! Під час лактації значно підвищується ефективність обміну речовин, внаслідок чого при раціональному харчуванні під час грудного вигодовування (далі ГВ) жінка може позбутися зайвих кілограмів, які набрала за період виношування.

!!! Кількість молока залежить від частоти прикладання дитини, активності її ссання та повноти звільнення грудей від молока, немає необхідності переїдати під час ГВ, також як і не варто захоплюватися надмірними дієтами.

ГОЛОВНЕ – якісний склад раціону жінки, який передбачає достатню кількість нутрієнтів, збалансовану за співвідношенням білків, жирів та вуглеводів, мінеральних речовин, мікроелементів, вітамінів, а також правильний режим їди.

Важливо включати до раціону харчування овочі (свіжі та після термічної обробки), фрукти, ягоди, овочеві та фруктові соки, як основне джерело вітамінів, мінеральних солей та мікроелементів, які так необхідні в цей період як малюкові, так і мамі.

Пити рідину слід, прислухаючись до відчуття спраги, добре у теплому вигляді під час годування; не вживайте газованої води та газованих напоїв, що містять цукор, барвники та інші добавки. Краще також обмежити вживання кави і навіть неміцного чаю (віддавайте перевагу трав'яним або фруктовим чаям, що не тонізують). Алкогольні напої, зокрема пиво, рекомендують виключити.

Сіль рекомендована до 6-8 гр на день, солодощі: цукор, мед, варення та інші - близько 60 гр. на день плюс по можливості сухофрукти.

Не рекомендується копчені продукти (риба, м'ясо, сири), які містять консерванти та інші потенційно небезпечні речовини.

Слід значно обмежити вживання легкозасвоюваних вуглеводів (цукри та кондитерських виробів), адже вуглеводи можуть стати причиною надмірного збільшення маси тіла мами та алергічних розладів у дитини.

Прийом їжі 5-6 разів на добу, у зручний для жінки час, з більш менш рівномірним розподілом об'єму та харчового навантаження протягом дня.

Уникати продуктів, що містять консерванти та барвники.

Нові продукти поступово вводити, спостерігаючи за реакцією дитини.

При появі реакції дитини продукт виключити на деякий період.

Продукти, які найчастіше викликають алергію: білок коров'ячого молока, арахіс та інші горіхи, яйця, морепродукти, соя, глютен; псевдоалерген єни - фрукти та овочі з червоним пігментом, мед, цитрусові, шоколад при вживанні в надмірній кількості.

Молочні продукти – вживайте 4 порції на день; риба, птиця, м'ясо, печінка та бобові - вживайте 2 порції на день; важливо - запікайте, варіть, тушкуйте, але не смажте!

Один раз на тиждень корисно вживати приблизно 50-70 грн. морської риби як джерела поліненасичених жирних кислот омега-3 та омега-6.

Перші страви краще готуйте на овочевих відварах, 1-2 рази на тиждень – у слабкому рибному чи м'ясному бульйоні з невеликою кількістю приправ. Уникайте панірувальних сухарів та смажених страв, а також переробленого м'яса з високим вмістом жиру (ковбаси, сосиски, тушонка).

Вершкове масло, сметана, олія (соняшникова, оливкова, кукурудзяна) - вживайте в невеликій кількості (20-25 гр).

Ви також можете зіткнутися з проблемою запорів під час лактації, не варто лякатися, перше, що слід зробити – переглянути свій раціон, збільшити вживання продуктів з клітковиною, додати продукти, які послаблюють стілець – відварний буряк, чорнослив, можна починати сніданок з йогурту з біфідум та лактобактеріями. Якщо все ж таки проблема не проходити - не соромтеся порадитися зі своїм доктором, він допоможе Вам її вирішити)))

Будьте здорові та щасливі!

Лікар Клініки доктора Медведєва Покровенко Дар'я Анатоліївна

 

Перелік використаної літературиhttps://www.uptodate.com/https://www.medscape.com/, https://medlineplus.gov/, https://www.webmd.com/

 

Клініка доктора Медведева представлена в соціальних мережах, де ми запрошуємо Вас підписатись та слідкувати за нами:

Facebook

Instagram

Telegram

TikTok

Youtube

Повернутися до списку статей